Meniu

NEWS-HOUR

Connect with us

BREAKING NEWS: RAZBOI TOTAL INTRE DRAGNEA SI IOHANNIS. AFLA CARE ESTE MOTIVUL!

Autor:Redactia

Decizia de a muta ambasada română din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a dat naștere unei noi dispute pe scena politică. Planul coaliției de guvernare de a muta ambasada, vine ca urmare a mișcării făcute de administrația Trump, care a anunțat că va muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscând practic statutul orașului drept capitală a Israelului. A urmat o reașezare a taberelor pe scena internațională în privința recunoașterii Ierusalimului drept capitală a statului Israel. Un episod interesant a avut loc în cadrul Adunării Generale a ONU, unde, în urma unui vot pentru blamarea acțiunii Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, 128 de țări au votat pentru, 9 împotrivă, iar 35 s-au abținut. România s-a înscris atunci printre țările care s-au abținut, o mișcare ce putea fi considerată precaută și inteligentă, având în vedere relația dintre țara noastră, SUA și statele UE, care au condamnat decizia lui Trump.

Liviu Dragnea a inversat cu totul această strategie, declarând săptămâna aceasta că România își va muta ambasada la Ierusalim. Șeful PSD a declarat că mutarea este inspirată de decizia Statelor Unite: „Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.” Astfel, a mai spus acesta, guvernul a adoptat un memorandum prin care s-au început procedurile pentru mutarea ambasadei române la Ierusalim. Comentând semnificația acestei mișcări, Dragnea a descris-o ca fiind de o „valoare simbolică uriașă”: „Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană.”

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și liderii opoziției au criticat decizia coaliției PSD-ALDE. Conform unui comunicat al administrației prezidențiale „Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers.” Mai mult, administrația prezidențială a ținut să amintească faptul că șeful statului are calitatea de „titular al deciziilor de politică externă a României” și de „reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale”. Din această poziție, președintele a reafirmat alinierea sa la direcția trasată de rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și ale Adunării Generale ONU, care solicită statelor membre ONU să se abțină de la stabilirea unor misiuni diplomatice în Ierusalim.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat de asemenea mișcarea anunțată de șeful PSD: „Am urmărit cu stupoare declaraţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea de la o emisiune la care a fost invitat aseară. Mă voi referi la anunţul făcut de Liviu Dragnea privitor la memorandumul adoptat de Guvern privitor la mutarea ambasadei României în Ierusalim. Precizez că Dragnea nu are nicio calitate în materie de politică externă a statului român şi că nu mi se pare normal ca un lider de partid, chiar dacă este partidul de guvernământ, să facă anunţuri care privesc politica externă a statului, să influenţeze decizii privitoare la politica externă a României.” Orban a adăugat că „O astfel de decizie nu poate fi luată decât de preşedintele României şi o astfel de decizie nu poate fi luată decât în contextul negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, după finalizarea acestor negocieri, în special a negocierilor între cele două părţi. Somăm Guvernul să renunţe la orice demers instituţional în această direcţie.”