Meniu

NEWS-HOUR

Connect with us

BREAKING NEWS: Ion Iliescu învinuit în Dosarul Revoluției

Autor:Redactia

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, s-a prezentat în această dimineață la Parchetul General, fiind citat în dosarul Revoluției. Iliescu nu a dorit să facă declarații nici la sosire, nici la ieșirea din parchet.

În schimb, fostul președinte a găsit de cuviință să comenteze punerea sa sub acuzare pe blogul personal: „În ceea ce mă priveşte decizia preşedintelui Iohannis nu mă surprinde, cu toate că nu văd care este cadrul legal în care se înscrie. Mă surprinde însă faptul că, liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor. De asta au ajuns să ne dea lecţii de democraţie oameni care, în timpul ceauşismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la construirea cultului personalităţii lui Ceauşescu. Ştiu că sunt destui cei care nu văd nici acum cu ochi buni faptul că promisiunile cuprinse în Comunicatul CFSN către ţară, scris, cum spuneam, printre gloanţe (atacuri despre care se spune acum că au fost înscenarea noastră!) au fost îndeplinite. Nu poţi face din actul suprem de demnitate al naţiunii române o ”lovitură de stat”, doar pentru că aşa a citit cineva în cartea unul apologet-şi angajat!-al Securităţii. Am spus şi repet: ar fi fost bine dacă am fi avut parte şi noi precum Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia, de o tranziţie negociată. O revoltă populară a născut un vid de putere. Nişte oameni, din cele mai diverse zone ale societăţii, şi de cele mai diverse convingeri politice, au încercat să dea un sens şi o direcţie schimbării. Şi-au asumat nişte responsabilităţi.”

În aceeași postare, Iliescu acuză încercarea de reconstrucție a realității pentru a justifica redeschiderea Dosarului Revoluției, precum și al celui ce privește mineriadele. Fostul președinte consideră că acuzarea sa reprezintă un nou element dintr-o încercare de rescriere a istoriei „de către procurori și judecători” și sugerează că urmărirea sa are în spate o motivație politică.

„Această abordare este pe cât de politizată, pe atât de periculoasă. Nu poţi fundamenta un dosar de cercetare penală pe viziunile unora sau altora despre evenimente despre care oricum nu puteau avea o imagine corectă. În acele zile de decembrie 1989 nimeni n-a avut o imagine integrală a evenimentelor.” a mai scris Ion Iliescu pe blogul său.
Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a aprobat cererea de urmărire penală față de Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, în Dosarul Revoluției, privind crime contra umanității.