Meniu

NEWS-HOUR

Connect with us

BREAKING NEWS: Coaliția PSD-ALDE vrea modificarea legilor securității naționale

Autor:Redactia

Parlamentarii PSD-ALDE au decis astăzi înființarea unei comisii speciale pentru modificarea legilor securității naționale. Comisia va fi condusă de Gabriel Vlase, deputat PSD, și îi va număra printre membrii săi, printre alții, și pe Claudiu Manda (PSD), Adrian Ţuţuianu (PSD), Ovidiu Raeţchi (PNL), Răzvan Prişcă (PNL) și Claudiu Prisnel (USR).

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat următoarele: „Până în momentul de faţă nu putem să discutăm despre un proiect legat de modificarea legilor securităţii pentru că ceea ce s-a hotărât în momentul de faţă este crearea comisiei comune de elaborare a modificărilor pe legile securităţii. Este evident că legile securităţii naţionale sunt depăşite, ele fiind elaborate la începutul anilor 90. S-au produs o serie de modificări de securitate. Trebuie să adaptăm aceste legi la realităţile cu care ne confruntăm, la pericolele hibride, la problemele legate de atacurile cibernetice, şi de aceea cred că era timpul să pornim să facem aceste modificări acum.”

Unul dintre zvonurile vehiculate în presă susține că PSD încearcă astfel scoaterea serviciilor de sub autoritatea președintelui României. În acest context, Klaus Iohannis a comentat noua inițiativă a PSD astfel: „În acest sens, cred că este important să înţelegem că orice demers făcut de vreuna dintre aceste părţi pentru a schimba sau a îmbunătăţi cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalţi. În acest context, sigur, teoretic, sunt imaginabile două scenarii. Un scenariu ar fi ca un PSD dornic să ocupe toate instituţiile statului, să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Preşedinţia, fără să colaboreze cu CSAT, fără să colaboreze cu armata, cu serviciile. Acesta este un scenariu prost.”

Șeful statului a mai precizat că nu a fost contactat pentru eventuale discuții privind modificările aduse legilor siguranței naționale, dar că se așteaptă ca parlamentarii „să îşi noteze care sunt partenerii importanţi în această discuţie.”